Auto importeren: waarom en hoe?

Het invoeren van een tweedehands auto gebeurt tegenwoordig steeds meer. Dit is niet zozeer opmerkelijk, gezien de voordelen groot zijn en het importeren steeds makkelijker wordt. Hieronder vind je een aantal voordelen en wat aanvullende informatie omtrent het invoeren van een auto uit het buitenland.

De voordelen van importeren 

De vele voordelen maken het invoeren van een tweedehands auto erg aantrekkelijk. Het grootste voordeel is het verschil in prijs. Door te importeren kun je veel geld besparen, nu bepaalde type auto’s in het buitenland voor een stuk minder geld weggaan. Het prijsvoordeel is in de meeste gevallen dus aanzienlijk. Een ander voordeel is het ruime aanbod. Nederland is relatief gezien natuurlijk niet erg groot, het aanbod in auto’s is in een groter land als Duitsland dan ook vele malen groter. De kans dat precies jouw model en uitvoering er tussen zit is dus groot. Verder kan ook gezegd worden dat auto’s uit bijvoorbeeld Duitsland vaak veel luxer uitgevoerd zijn. Duitsers zijn immers liefhebbers, dit merk je overigens ook in het onderhoud en de staat van een auto.

Importeren vanuit welk land? 

Een auto invoeren kan vanuit verschillende landen. Het makkelijkst is om een auto in te voeren vanuit een land dat is aangesloten bij de Europese Unie. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Hierboven werd Duitsland al kort even genoemd. Duitsland is voor Nederlanders één van de populairste landen om een auto uit te importeren. 

Hoe gaat importeren in zijn werk?

Het proces van een auto invoeren begint met het (online) uitzoeken van een auto. Vervolgens kun je alle stappen zelf uitvoeren, zoals het berekenen van de importkosten en BPM en het transport van de auto. Je kunt er ook voor kiezen om het importeren van een auto uit te besteden aan een professional. Deze zal doorgaans de gehele afhandeling verzorgen. Hoe meer je zelf doet, hoe goedkoper je uit bent. In het meest gunstige geval wordt de auto voor je deur afgeleverd op Nederlands kenteken. Dit mag uiteraard wat kosten.