Een nieuwe auto: wat komt erbij kijken?

autoverzekering afsluiten

Is je huidige auto toe aan vervanging of ben je op zoek naar je eerste auto? Bij de aanschaf van een auto heb je verschillende mogelijkheden. Doorgaans kiest men ervoor om de nieuwe of tweedehands auto in één keer af te betalen, maar het wordt ook steeds aantrekkelijker om een auto te leasen. Bij de aankoop van een auto is het daarnaast van groot belang om een goede en passende autoverzekering af te sluiten. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Kopen of toch leasen?

Hoe het kopen van een auto in z’n werk gaat spreekt voor zich. Over het leasen van een auto bestaan meer vraagtekens. Zoals ik in de inleiding van dit artikel al aangaf, wordt het leasen van een auto steeds populairder. Van zakelijk leasen wordt al jarenlang volop gebruikgemaakt, maar private lease is relatief nieuw. Het private leasen van een auto brengt verschillende aantrekkelijke voordelen met zich mee. Zo hoef je niet in één keer een flink aankoopbedrag neer te tellen, hoef je je niet druk te maken over eventuele onderhoudskosten en kun je om de paar jaar in een nieuwe auto rijden. Tegelijkertijd brengt private lease ook een aantal risico’s met zich mee. Als je overweegt om een auto te leasen, is het in ieder geval zaak om je vooraf goed te laten informeren. Zo weet je zeker dat je een verstandige beslissing maakt.

Kies een passende verzekering

Als auto-eigenaar in Nederland ben je verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. De WA-verzekering is in feite de basisverzekering en dit is de meest gekozen dekking voor auto’s van 12 jaar of ouder. Naast de WA-verzekering bestaan er ook nog de WA-casco (ook wel ‘Beperkt Casco’ genoemd) en de All Risk-verzekering. De All Risk-verzekering is – zoals de naam al suggereert – de meest uitgebreide optie en deze dekking wordt meestal gekozen voor relatief nieuwe auto’s (tot 5 á 6 jaar oud). Als je op het punt staat om een autoverzekering af te sluiten is het verstandig om goed te vergelijken. Autoverzekeraars rekenen namelijk verschillende prijzen en de voorwaarden van verzekeringen kunnen verschillen. Het is verstandig om bij het vergelijken van verzekeringen gebruik te maken van een onafhankelijk vergelijkingsplatform. Zo’n onafhankelijke vergelijkingstool vind je bijvoorbeeld op deze pagina.