Tips bij het kopen van de juiste laadpaal

auto thuis laden

Een elektrische auto heeft de nodige voordelen ten opzichte van een brandstofauto. Zo stoot hij geen schadelijke gassen uit en bovendien hoef je niet te tanken. Wel heb je een laadpaal nodig om de accu van jouw auto op te laden. Omdat er steeds meer mensen elektrisch rijden, is het vaak dringen geblazen bij de openbare laadpalen. Om te voorkomen dat er geen plekje meer vrij is, schaf je een laadpaal voor thuis aan. De onderstaande tips helpen jou om de juiste laadpaal te kopen.

auto thuis laden

1. Bepaal wat voor jou de handigste manier van laden is

Rijd je in een elektrische auto? Dan is het makkelijk als je deze thuis op kunt laden. Dit kan alleen als je een laadpaal hebt. Voor wat betreft jouw auto thuis laden heb je vandaag de dag verschillende opties. Allereerst kun je een echte laadpaal kopen. Deze optie is vooral interessant voor mensen die hun auto op (relatief) grote afstand van hun huis parkeren. Als je praktisch naast jouw woning parkeert, is een laadsysteem voor aan de muur vaak een betere optie. Het gaat hier niet om een losse paal, maar om een box die je op de gevel bevestigt.

2. Check de aansluiting

Wie denkt dat iedere laadpaal dezelfde aansluiting heeft, heeft het mis. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen een 1- en 3-fasenaansluiting. Zoek daarom eerst uit welke aansluiting je nodig hebt. Is het mogelijk om te laden via een 3-fasenaansluiting? Dan geniet dit zeker de voorkeur. Het laadvermogen ligt dan namelijk hoger dan bij een 1-fasenaasnluiting. Dit betekent dat de accu van jouw elektrische auto sneller is opgeladen.

3. Kies voor een laadpaal met vaste kabel

Wil je jouw elektrische auto opladen? Dan sluit je deze middels een stekker aan op de laadpaal. Als je een laadpaal of een laadsysteem voor aan de muur met losse stekker hebt, moet je deze telkens opnieuw pakken als je jouw auto op wilt laden. Kies daarom liever voor een laadpaal met vaste kabel. De stekker zit dan vast aan het laadpunt, waardoor je er niet constant mee hoeft te slepen. Bovendien kun je de stekker nooit kwijtraken als deze vastzit aan de laadpaal.

4. Houd rekening met het aantal auto’s dat moet laden

De vierde en laatste tip heeft betrekking op het aantal auto’s dat gebruik maakt van de laadpaal. Thuis is dit er vaak maar één. Ben je ondernemer en rijdt een groot deel van jouw personeel inmiddels elektrisch? Dan wil je misschien wel dat zij hun auto bij jouw bedrijf op kunnen laden. Koop in dat geval een laadpaal bedrijf. Wanneer meerdere personeelsleden elektrisch rijden, heb je vast en zeker niet voldoende aan één laadpaal. Breng daarom eerst in kaart hoeveel mensen een elektrische auto hebben. Heb je dit in beeld? Dan weet je precies hoeveel laadpalen je aan moet schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *