Transport & Logistiek

Blockchain is een van de belangrijkste technologische innovaties van vandaag. Hoewel deze nieuwigheid voortdurend in verband wordt gebracht met Bitcoin en crypto currencies in het algemeen, kan zij op verschillende manieren worden toegepast op tal van gebieden, waaronder transport & logistiek. De technologie heeft een groot ontwikkelingspotentieel en zou de routine van de bedrijven in de industrie kunnen veranderen.

Het concept, de werking en de doelstellingen van Blockchain

Blockchain is een technologie die bestaat uit het creëren van een database waarvan de informatie gedecentraliseerd is en gedeeld wordt door verschillende gebruikers. In de praktijk registreren en actualiseren verschillende computers gelijktijdig de informatie-uitwisselingen die zij uitvoeren, zodat de inhoud niet in één enkele server wordt samengebald of door één entiteit wordt gecontroleerd.

Deze innovatie kwam aanvankelijk tot stand met de komst van de Bitcoin, met als hoofddoel een munteenheid te hebben die niet werd gecontroleerd door een regering of regelgevende instantie, wat meer veiligheid, vrijheid en onafhankelijkheid zou brengen voor de mensen.

In wezen registreert het on-line transacties tussen twee of meer agenten zonder tussenkomst van een bemiddelaar. Ondanks het feit dat het een basistechnologie is, heeft zij een brede toepasbaarheid in de logistiek en brengt zij verschillende voordelen voor bedrijven in de sector met zich mee.

Blockchain toegepast op transport & logistiek

Blockchain wordt vandaag al op verschillende manieren gebruikt in de logistiek. Zie hieronder enkele voorbeelden van de praktische toepassing en de toekomstige gebruiksmogelijkheden ervan.

Volgen van leveringen

Als u met transport & logistiek werkt, weet u hoe belangrijk het is om voortdurend op de hoogte te blijven van informatie over het productieproces en de levering van goederen. Blockchain maakt het mogelijk de hele stroom van productie en vervoer van goederen te volgen, zoals de vorm van de productie, de vervaldata en de wijze van opslag, en dit geldt voor alle soorten goederen, zoals voedsel, kleding, medicijnen enz.

De klant of ontvanger zal kunnen nagaan waar elk goed werd geproduceerd. Een supermarkt traceert bijvoorbeeld het traject van de goederen van de plantage tot het distributiecentrum, waardoor het vervoer kan worden geoptimaliseerd en de voorraden just-in-time kunnen worden aangevuld – een techniek die het mogelijk maakt artikelen aan te vullen naargelang van de vraag.

Vrachtwagen delen

Veel bedrijven kunnen baat hebben bij het delen van wagenparken, omdat het voorkomt dat voertuigen stationair draaien. In veel gevallen is er echter niet genoeg vertrouwen tussen de vervoerders en ontbreken de middelen om de kosten op een eerlijke manier te verdelen.

Dit probleem kan worden geëlimineerd met Blockchain, aangezien de informatie zoals het aantal afgelegde kilometers van elk voertuig, de rijstijl, het uitgevoerde onderhoud, ongevallen die zich hebben voorgedaan, naast andere gegevens, op een veilige manier kunnen worden gedeeld met alle deelnemende bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *