Zo controleer je de wiellagers van je Seat Ibiza

autopartsonline

Rijd jij ook een Seat Ibiza? Dan ben je een mazzelaar, want dit autootje gaat lang mee en is zeer degelijk. De wiellagers van een Seat Ibiza moet je echter wel af en toe controleren. Deze kunnen namelijk slijten of helemaal aan vervanging toe zijn.

Wat zijn wiellagers?

Een wiellager is een belangrijk onderdeel van je auto. We spreken dan over de constructie die zowel aan de voorwielen als de achterwielen verantwoordelijk is het voor het draaiend houden ervan. Dit zorgt ervoor dat verschillende delen van die constructie ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dit gebeurt door middel van het verlagen van de wrijving, welke doorgaans roterende of lineaire bewegingen maakt.

Een wiellager maakt het dus in essentie mogelijk voor een wiel om om zijn as te draaien. Een wiellager zorgt voor een soepele overbrenging wanneer dit gebeurt.

autopartsonline

Technisch aspect

Wie geen of weinig verstand van auto’s heeft, zal dus ongetwijfeld niet zoveel weten van de wiellager. Het is niet bepaald een onderdeel dat je even zelf vervangt als je geen kennis hebt van auto’s. Maar hoe weet je nu of die wiellager toe is aan vervanging? Meestal herken je dit probleem door een zoemend geluid uit de auto. Dat is geregeld een teken dat er iets aan de hand is met elke auto. Het komt dan heel vaak voor dat het om de wiellagers gaat. Let op: als de auto nog andere heftige beschadigingen heeft, dan kan dat zoemen ook een andere oorzaak hebben. 

De wiellager vervangen

Om een lager te vervangen moet je de naaf uit de binnenkant van het lager persen. Dat kan ook met een lagertrekker of slagtrekker gedaan worden. De kans is echter groot dat je dit niet in huis hebt. Kies er dan voor om de hulp van een monteur in te schakelen. Het is niet voor niks een beroep. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *